A SÖR
csökkenti a magas vérnyomást és koleszterinszintet.
Napi egy pohár sör bizonyítottan javítja a vérér falainak rugalmasságát, ezzel csökkentve a magas vérnyomást. Mérsékelt fogyasztásával növelni tudjuk a jó koleszterint, és csökkenthetjük a vérrög képződést.
vérképző és biztosítja a helyes vércukorszintet.
A sörben levő B6 vitamin szükséges a vörösvértestek képződéséhez, tehát a sör lényegében vérképző ital. Ez a hemoglobin hordozza az oxigént testünk sejtjeihez. Mindezek mellett segít fenntartani a helyes vércukorszintet is.
véd az epekő és vesekő kialakulása ellen.
A sör köztudottan "jól átmossa" szervezetünk,erős méregtelenítő hatása van, gyorsítja az anyagcserét és "szétbombázza" az ásványokat mielőtt azok követ vagy homokot alkotnának szervezetünkben.
csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Számos tanulmány kimutatta már, hogy a sör csökkenti a koszorúér betegség kialakulásának kockázatát. Az okok egyszerűek: az alkohol növeli a HDL ("jó" koleszterint) és csökkenti az vérerek megvastagodását - ez a két fő oka a szívbetegségek kialakulásának.
gyógyhatású anyagokat tartalmaz.
Régóta közismert, hogy a sör nemcsak finom, de jótékony hatással bír. Például nyugtatja az idegrendszert. Egy újabb vizsgálat során azonban a gyógyszerészet egyik alapanyagát is felfedezték az itóka keserű összetevőjében, a humulont. Ez az anyag felel a folyékony kenyér jellegzetes keserű izéért, és többek közt a cukorbetegség, gyulladásos problémák és a rák gyógyításában is fontos összetevő. A vegyület megléte ugyanakkor nem minden, a gyógyászati felhasználáshoz az is fontos, hogy az atomok egy meghatározott sorrendben helyezkedjenek el a molekulában. És lám, azok épp a főzés főzés során rendeződnek a kívánatos sorrendbe!
segít a rák megelőzésében.
Bár az ezirányú kutatások még kezdeti stádiumban vannak,a sör egy potenciális rákellenes szer. A komlóban található xanthohumol nevű vegyület gátol bizonyos enzimeket, amelyek kiváltják a rákot és támogatja a szervezet rákellenes tevékenységét. A vegyületet jelenleg még tesztelik, de ha sikerül kifejleszteni belőle gyógyszert, megelőzhető lesz a prosztata- és vastagbélrák.
kezeli az álmatlanságot.
A sör egyfajta természetes nyugtató, ezáltal nagyon hatékonyankezeli az álmatlanságot. A sörben levő nikotin és lactoflavin elősegíti az alvást.
lassítja a női öregedést.
Egy New England-i egészségügyi tanulmány szerint az alkoholfogyasztás segít megőrizni az idősebb nők szellemi képességeit. A Tufts Egyetem tanulmánya szerint az alkohol segít megőrizni a csontsűrűséget is. Ráadásul a komlóban található bioflavonoidok hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek, mint az ösztrogének, amelyek természetes hormonpótlók menopauza idején.
vitaminokban gazdag.
A sör valóban jó nekünk. Egy holland tanulmány szerint (melyet a Táplálkozás és Élelmiszer tudományi Kutatóintézet végzett) a sörivóknak 30%-al több B6-vitamin van szervezetükben, mint a nem sörivóknak, és kétszer annyi, mint a vörösborivóknak.
csökkenti a stresszt.
A sör megnyugtatja a szellemet, csillapítja a stresszt, miközben nagyszerű íze ellazít és jókedvre derít.
jó a májnak.
Az alkohol mint tudjuk tágítja az ereket, rugalmassá teszi a falakat, ez pedig a máj kisereire is érvényes. Ettől felgyorsul az anyagcsere, így segít kitisztítani szervezetünket a májban felgyűlt méreganyagoktól. Tehát moderált mennyiségben a sör valóban jótékony a májra.